HBO-Monitor: Goede perspectieven voor hbo’ers op de arbeidsmarkt

Publicatiedatum: 11 apr., 2022

Hbo-afgestudeerden doen het in de regel nog steeds goed op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de jaarlijkse HBO-Monitor van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Maastricht University. Belangrijkste conclusie uit de monitor: hbo-opgeleiden van de lichting 2019/2020 hebben bijna allemaal werk; vier van de vijf werken op het hbo-niveau waarvoor ze zijn opgeleid en meer dan 60% heeft al een vaste baan. “Het is opvallend hoe goed het gaat met deze groep hbo’ers die de arbeidsmarkt opkwam toen de COVID-19 pandemie in volle gang was”, zegt dr. Barbara Belfi, projectleider HBO-Monitor bij het ROA.

De HBO-Monitor is een jaarlijks onderzoek onder alle afgestudeerde hbo’ers. Het geeft inzicht in de (arbeidsmarkt)positie van afgestudeerden en laat zien in hoeverre opleidingen hun studenten goed voorbereiden op de arbeidsmarkt. De monitor wordt uitgevoerd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht onder auspiciën van de Vereniging Hogescholen.

Hbo’ers volop aan het werk

Afgestudeerde hbo’ers hebben het bijzonder goed gedaan op de arbeidsmarkt in 2021, vooral gezien de omstandigheden op het moment van afstuderen. De meeste afgestudeerden van studiejaar 2019/2020 verlieten hun hbo-opleiding toen de coronapandemie in volle gang was, de rest enkele maanden voordat de pandemie zijn intrede deed. Toch lag de werkloosheid met 2,6% beduidend lager dan in 2020, toen 4,2% van alle afgestudeerden werkloos was. Sterker nog, het werkeloosheidspercentage bereikte hiermee het laagste niveau van het afgelopen decennium. Deze daling is vooral sterk onder voltijd afgestudeerden, waarvan nu 3,0% werkloos is, tegenover 4,8% in 2020. Er is echter ook een lichte daling te zien onder afgestudeerden van deeltijd- en duale hbo-opleidingen (respectievelijk 0,7% en 0,6%, beide een tiende procentpunt lager dan vorig jaar). Hoewel men gemiddeld iets langer heeft moeten zoeken naar werk dan vorig jaar, heeft 80% van de afgestudeerden van voltijdopleidingen onmiddellijk een baan gevonden, tegenover 83% vorig jaar, en heeft slechts 12% meer dan 3 maanden moeten zoeken (vorig jaar 10%).

Baankwaliteit

Verder valt op dat 61% van de laatste lichting nu al een vaste aanstelling heeft, bij de lichting van een jaar eerder was dat 59%. Ook het aantal personen dat werk heeft gevonden op hbo-niveau (81% tegen 79%) nam toe. Ruim driekwart werkt bovendien in het eigen vakgebied.


Terug naar het nieuwsoverzicht


Deel deze pagina: